dissabte, 12 de febrer del 2011

Girona a Fitur


Mostra del menú d'un dels dies. Catalunya no pot oferir algo millor?

Fa poc vaig anar a Fitur. La Fira Internacional del Turisme, que es fa anualment a Madrid.

Em va sorprendre l’estand de Catalunya. Era immens, molt ben situat, -el primer del passadís central. Preparat per a que es poguessin fer presentacions territorials massives, amb una sala de premsa ben equipada, microfonia, tècnics de so, grans pantalles de tv. Amb espais per a fer molts contactes, una amplia cafeteria, un reservat per a menjador, etc. Un estand on predominava el color blanc, la senzillesa, m’atreviria a dir fins i tot la nuesa dels diferents espais. Un estand atès per diferents tècnics dels diferents organismes que hi participaven. Uns i sobretot unes tècniques de turisme que atenien les consultes i ampliaven contactes amb una professionalitat envejable. Llàstima que el disseny de l'espai fos pèssim i sempre estigués gairebé buit!

Vaig acostar-me al petit taulell del Patronat de turisme de Girona - Costa Brava i no hi vaig trobar cap fulletó informatiu, planell, tarja, díptic, o el que fos, de Girona ciutat. Res, ni un sol paperet.
Dijous a la tarda, la regidora de Promoció de la ciutat de Girona, la representant del nostre ajuntament, va fer una intervenció sonada: Sense cap vergonya, va pujar a l’escenari preparat per a les presentacions i sense ni una sola persona de públic -bé, hi era jo parlant amb un amic-, sense premsa, sense oients, va començar a presentar, a “vendre” Girona i la seva nova i fantàstica ruta de les pedres. Jo sí que em vaig quedar de pedra al sentir que la seva intervenció allí, a Madrid i dirigida a una fira internacional, era integrament en Català. D’això se’n diu saber-ne! Va acabar els seus deu minuts de gloria, amb una quinzena d’espectadors reclutats a corre-cuita entre el personal que van trobar per l’estand.

Em pregunto què ens va costar el desplaçament i les dietes d’aquesta senyora i la seva brillant ponència!
Hauríem de començar a queixar-nos de veritat. Ara és el moment. No ens podem permetre quatre anys més d’ineptituds, enganys, robatoris i desídies institucionals com les que em tingut. Si no hi ha turistes, els hotels són vuits, als restaurants no hi entra gent i les botigues no venen. Si no ens agafem en serio el palau de congressos que hauríem de tenir –i que no tenim-, i com s’ha de fer funcionar, no vindran congressistes. Si institucions i sector privat no anem junts, no ens en sortirem.
Qui s’hi compromet?

11 comentaris:

Josep Campmajó ha dit...

Jo.

SamRam ha dit...

una cosa es el catalanisme, l'altre es ser idiota. Si vols promocionar alguna cosa, hauràs d'adaptar-te a l'idioma d'allà on vas no?
No veig jo als venedors de safaris parlant-nos en senegalés...

Concepció Veray Cama ha dit...

Hola Toni. Estic d'acord amb tu però no tan sols perquè és del tot veritat que sector privat i institucions cal que treballin i vagin junts en aquest àmbit, i en molts altres, sinó perquè a més el que no és de rebut és que des de les institucions es facin les coses d'esquena i contra el sector.
En relació a la teva pregunta final, la meva resposta ja la saps : Si, jo m'hi comprometo.

Roger Casero Gumbau ha dit...

Hola Toni,
fent una piulada al Teitter sobre el teu article he tingut una interessant conversa amb algú que, sembla, opina diferent. M'ha semblat interessant transcriure't aquí aquesta conversa al Twitter:

RogerCasero Una altra mirada, crítica i per prendre'n nota, sobre el paper de #Girona al #Fitur http://ow.ly/3ViaQ #turisme

ArantxaR @rogercasero no estoy en absoluto d acuerdo con tu visión

ArantxaR @rogercasero pero yo también estuve y comí allí dos veces

RogerCasero @arantxar Ok Arantxa, el artículo no es mío, pero me parece que el punto de vista de su autor, que sí estuvo en Fitur, es para tomar nota

RogerCasero @arantxar El autor se queja que en el espacio del Patronato de Turismo Girona-Costa Brava no había folletos ni información para llevar..

@ArantxaR @rogercasero pues yo me traje cds, folletos, me explicaron muchas cosas de la zona, que raro me suena lo que dices

RogerCasero @arantxar Haré llegar tu opinión a quién escribió el atrículo. No se trata tanto de discrepar, sinó de compartir visiones diferentes!

Bé, fins aquí la conversa que he mantinguit amb Arantxa Ros, de Tenerife: http://twitter.com/#!/ArantxaR Per un moment m'ha semblat que potser no parlàvem ben bé del mateix... Coses del Twitter!

Bon article!

Vallory ha dit...

Gràcies Josep.
M'ho apunto Concepció!
Roger: És cert que hi havia molta documentació gràfica... Però també és cert que no era de Girona...!
En quant al menjar, no l'he criticat. Tan sols he deixat constància del menú d'un dels dies que, al meu entendre i per a dir-ho de manera suau, no era un representant massa ampli de la nostra gastronomia. Repto a l'Arantxa a que em mostri un sol fulletó/tríptic de Girona ciutat, que estigués a la vista en qualsevol taulell a Fitur.

Rosa Duran ha dit...

de fulletons no n'hi ha sobre el taulell xque ja fa molt de temps que el patronat té la política de posar-hi només el seu material propi. Les oficines de turisme de cada població poden enviar un màxim de 50 fulletons (potser 100, ara no ho recordo exactament) que el patronat té a bé guardar i quan algú sol.licita aquell material concret, donar-li. Cal recordar que no es pot tenir un mostrador a Fitur al stand del patronat si no fas alguna altres fires i que el pressupost prox és d'uns 6.000 eur, xifra que fa temps va semblar exagerada al sector turístic gironí.
Tota la política turística dels diferents òrgans de promoció de catalunya és una mica complicada. El que cal és controlar que Girona estigui present en els diversos materials que editen aquests organismes i que reperteixen a les fires.....

Vallory ha dit...

El que sé segur, és que el nom "Girona" com a ciutat no hi era: Blanes, Lloret, etc. Hi eren amb taulell propi.
Puc donar fe que la presentació de Girona va ser increïble (en el sentit més negatiu de la paraula) I això no pot ser.

Vallory ha dit...

Us adjunto una carta oberta de la Cristina Alsina, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, en contestació a un escrit meu. Haig de dir que avui he estat fent un cafè amb ella i m'ha explicat tot això que queda reflectit en aquests enllaç:

http://www.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/23-lectorescriu/371794-girona-a-fitur-per-500-euros.html

Simplement veiem les coses de manera diferent. Em sap greu. Hem compartit 4 anys i no hem estat capaços d'entendre'ns.
Li vaig dir al principi: D'aquí 4 anys tu te n'aniràs i nosaltres seguirem lluitant per a les nostres empreses.
Llàstima, molt temps perdut!

Cristina Alsina ha dit...

GIRONA A FITUR PER 500 €

La presència de Girona a la Fira Fitur 2011 ha estat marcada per la
contenció i l’aprofitament dels mitjans de què disposa l’àrea de
Turisme per promocionar la nostra destinació.Les accions que es fan
durant tot l’any a Girona per la promoció turística (plànols, noves
rutes i productes, campanyes,Aula gastronòmica, Setges Napoleònics,
Oficina de Turisme, webs, premsa internacional, activitat congressual,Tarlà, etc. fan que siguem molt curosos en totes les despesses que es
realitzen, atès que amb la mínima inversió hem d’aconseguir molts
impactes i rendibles. També donem suport econòmic a les associacions i entitats que promouen el destí gironí i la seva gastronomia, perquè el sector privat pugui dur a terme accions de promoció.Per aquest motiu, més enllà de les opinions personals, vull aclarir que les despesses d’aquest any per anar, juntament amb una tècnica, a la Fira Fitur van suposar exactament 501 €.
Això inclou el desplaçament fins a Barcelona i l’aparcament , els dos
bitllets de l’AVE fins a Madrid i la tornada. Dietes cap, atès que
vam dinar a peu dret en 10 minuts a l’espai gastronòmic de Turisme de
Catalunya.
La presentació de la Ruta de la Pedra, un Power Point en català i en castellà, estava programada per les 4 de la tarda. A aquella hora,
molts participants encara dinàven, i el públic era reduït –unes quinze
persones- i totes del nostre sector i del nostre país. Ens va semblar absurd adreçar-nos en una altra llengua als companys que van voler acompanyar-nos en aquesta presentació. Agraïm a Turisme de Catalunya i al Patronat de Turisme la seva disponibilitat per cedir-nos un espai per promocionar Girona, perquè tenen una difussió que va molt més enllà de l’estricte presència de públic a l’acte.Tota aquesta
informació és pública, així com tots i cadascun dels projectes que
tenim en curs. Crec que es opinions són respectables, però és
imprescindible contrastar-les!

Cristina Alsina Regidora de Turisme del’Ajuntament de Girona

Cristina Alsina ha dit...

... Per cert, qui et va dir fa quasi 2 anys, a la sala petita de la 3a planta de l'Ajuntament que jo no hi seria i els tècnics de turisme si, vaig ser jo. Era amb motiu de la teva "carregada" contra les tècniques de turisme. Désprés d'aquesta conversa vas baixar a disculpar-te amb elles. Hi ha moltes maneres de discrepar i d'enfocar les coses, però no cal transgiversar-les.Sincerament.

Vallory ha dit...

Cristina Alsina,
M’havia proposat no fer cap més comentari o escrit parlant de tu. Et queden quatre dies de xupar “poltrona” i pot ser no paga la pena perdre el temps...

Però ja que tens la cara dura d’escriure mentides (o mitges veritats per a variar) al mur del meu blog, http://www.blogger.com/comment.g?blogID=6165365934707346126&postID=164497374739277809 m’agradaria deixar constància de la manera com jo veig algunes coses que hem viscut:

1-És cert que em vas dir en aquesta reunió del tercer pis de l’Ajuntament el que tu em dius, també és cert però que va ser molt abans del que dius (entre un o dos anys abans) quan et vaig dir que plegaries (llavors no sabia que et farien plegar) i nosaltres seguiríem a peu del canó defensant les nostres empreses.

2-Recordo aquesta reunió molt especialment per que va ser allí el moment més àlgid de la teva coneguda poca-vergonya,
-Va ser allí on vas negar –amb cara de no haver trencat mai cap plat- que jo t’hagués presentat un
projecte (uns planos i una vista amb 3-D) per fer la famosa “aula gastronòmica”
-Va ser en aquella reunió també on em vas demostrar que no en tenies ni idea del que estaves muntant,
del que s’havia pressupostat i tu havies aprovat, de com anava organitzat, de quantes cuines hi haurien
(tu deies 8 o 10 i llavors n’hi havia 2), etc.

3-Mai he faltat el respecte a cap de les tècniques de Turisme. Vaig queixar-me –i vaig denunciar- que les tècniques de turisme de l’Ajuntament de Girona, haguessin de preparar l’aula per a la seva inauguració ja que els comerciants del mercat s’hi van negar: van escombrar, rentar, fregar, desencaixar,etc. Just el que Girona necessita! Vaig passar a disculpar-me, per educació i per a explicar el meu punt de vista sobre les feines que els hi feies fer.

4-El cost d’anar a Madrid (501 Euros), és molt poc o pot ser molt:
-Ryanair, comprat amb temps costava 6€/bitllet
-501 euros, són molts diners per anar a presentar un projecte a les 4 de la tarda a 4 persones de Girona
i totes conegudes, no?

5-És una vergonya que t’atreveixis a dir que “També donem suport econòmic a les associacions i entitats que promouen el destí gironí i la seva gastronomia". T’has gastat els diners per a promoció gastronòmica tant a Girona com al Gironès, en estudis fantasmes; en suposats grups gastronòmics inexistents com a tals; en aules gastronòmiques amb partides pressupostàries més que dubtoses i amb una gestió d’esquena al sector i feta amb el talonari a la ma; has eliminat partides compromeses de paraula amb excuses de mal pagador; has intentat eliminar convenis existents de molts i molts anys; en contractar la gestió de l’aula quan l’haguessis pogut tenir a cost 0; has intentat bloquejar actes i presentacions gastronòmiques a l’espai del Mercat del Lleó...

(Vaig acabant)

6-És greu que una persona com tu hagi pogut estar quatre llargs anys al capdavant de l’àrea de promoció de la ciutat. La teva mala gestió –el temps donarà la raó a qui la tingui-, passarà factura a les empreses turístiques de Girona. El teu bloqueig a milers de temes diferents a tots els que hem discrepat de tu i de la teva manera de fer, ha estat la teva màxima.

Tot i així, la meva educació m’obliga a saludar-te quan coincidim en una petita sala, en una reunió amb poca gent. Tu, ni això.