dissabte, 28 de febrer del 2009

Girona, gastronomia per excel·lència


S'ha acabat el Fòrum Gastronòmic de Girona 09 batejat ja com el més important congrés gastronòmic europeu -i una mica més.

S'ha acabat el que ha estat el congrés, la trobada, la fira, el punt de reunió, l'aula magna de la cuina professional, dels professionals de la cuina i tot el que l'envolta, de tots i tot el necessari per al fantàstic i increïble mon de la cuina i dels seus fans incondicionals, els cuiners/es.

Fa molt poc vaig explicar la meva visita de cap de setmana al Fòrum que em va deixar impressionat. Avui però escric després d'haver passat gairebé cinc dies tancat allí dintre amb les seves cinc nits amb gent que en tenia alguna relació. Crec que he estat cinc fantàstics dies fent contactes, retrobant-me casualment amb gent desapareguda de la meva vida feia anys, fent noves amistats, tastant i coneixent productes sensacionals, aprenent dels grans mestres, de la gent amb una sensibilitat extraordinària per allò que creen constantment, parlant i intercanviant coneixements amb infinitat de persones.
Així i tot m'han quedat moltes ponències, tastos, exposicions, estands... Que, volent-t'hi anar, no m'ha estat possible per falta de temps.

El Fòrum ha estat un èxit molt més gran que el que ens imaginàvem tot plegats.
En una etapa de crisi internacional, amb un sector molt afectat per la mateixa, amb dos fracassats congressos espanyols fets fa poc i amb molt poc espai de temps entre ells, al més de Febrer, a Girona -competint amb Madrid i San Sebastián, dues ciutats que ens donen moltes voltes en moltíssimes coses-, el nostre Fòrum ha estat sens dubte, el millor que s’ha fet fins ara, el millor de tots els congressos gastronòmics que es fan.

Girona te la oportunitat d’esdevenir, amb els anys, el punt de referència gastronòmica mundial.

Ho tenim tot; A pocs quilòmetres, amb poc més de mitja hora, tenim accés a moltíssims referents de la gastronomia mundial. Els reconeguts per les grans guies amb les millors distincions possibles, entre ells el considerat millor del mon. Però també tenim una llista inacabable d’interessantíssims locals de cuina tradicional, llocs encantadors i amb gent al seu capdavant amb moltes ganes de transmetre, donar a conèixer aquest ancestral art que és la cuina. Uns col·lectius de cuina únics al mon i amb la il·lusió de millorar tan com es pugui la nostra cuina cada dia. Tenim una ciutat que enamora, uns paisatges únics i molt variats, el mar a tocar, escriptors, artistes i poetes enamorats immortalitzadors de la nostra gastronomia; Uns productes frescos amb una qualitat immillorable, uns productors que s’han adonat que la seva única supervivència és amb base a la qualitat...

Hem de felicitar al Fòrum gastronòmic per aquest èxit tan gran, a tots els professionals que l’han fet possible, que, amb el seu suport han aconseguit fer-ho possible, -especialment als incombustibles germans Roca-; A tots els agents turístics implicats i a les institucions que hi han donat suport.

Ara és el moment de començar a preparar el Fòrum d’aquí dos anys. Ara toca no adormir-se, repassar les millores indispensables i urgents, parlar amb els diferents professionals implicats i buscar consens en les actuacions necessàries.

Ara toca consolidar el nom de Girona com a pal de paller de la gastronomia mundial.
Ens hi posem?