dissabte, 21 de febrer del 2009

La societat ha de canviar.


La societat ha de canviar, va dir Felip Puig a l'auditori de Caixa Girona, i continua...
...Això vol dir que els empresaris han de canviar, els comerciants han de canviar, els polítics han de canviar, els ciudatans han de canviar...
Totalment d'acord. Si Felip, estic amb tu.

El directiu empresarial que com a prioritat posava la ràpida multiplicació de beneficis sense mirar més enllà; El comerciant que estava més pendent de les pujades i baixades diàries de la borsa, que de la renovació del seu comerç i del que feia la competència; L'autònom valent que muntava del no res una empresa de lampisteria amb trenta treballadors -que ara son tots al carrer-; Els ciudatans que no paràvem de comprar molt per sobre de les nostres possibilitats... Tots hem de canviar. I ho farem per què no tenim més remei, la crisi ens ensenyarà, ens obligarà a fer-ho.

I els polítics, Canviaran? Canviaran la seva manera de manipular tot el que poden? Canviaran els forts sectarismes que hi ha a tots els partits? Canviarà l'aferrament i l'empoltroniment als càrrecs "aconseguits"? Aprendran a demanar disculpes quan s'equivoquen? Deixaran d'estar més pendents de sortir a la tv. perquè aquell dia al parlament, han aconseguit una bona oratòria que ha fet riure o enfadar als presents, que de gestionar el país, o al menys intentar-ho de veritat? Escoltaran de veritat el que necessita la gent? Tindran en compte a la gent, els parlaran de tu a tu i aconseguiran que la societat se senti implicada, vinculada als projectes?

No felip, no m'ho crec. No que no et cregui a tu, no crec que això passi d'unes paraules interessants dites en un moment de crisi com el que vivim.

La reforma que necessita el mon polític com el coneixem, si vol sobreviure abans que no peti del tot i arribem a uns nivells d'abstenció del 90%, del s'emenenfotisme general -que és cap a on anem, és una reforma de maneres, de polítics professionals, qualificats i amb ganes de política per el bé de tots. Creant ens mixtes i vinculants -però de veritat, no de cara a la galeria-, amb els diferents sectors de la societat.

Un petit però bon començament és pensar i dir que també els polítics han de canviar.
Ara falta fer-ho. No trobo cap petit indici que hi hagi algú amb aquesta disposició.